Anunturi proiecte/Evenimente Anunturi proiecte/Evenimente

Înapoi

Arhitecți și artiști aduc un suflu nou unei zone industriale

În apropierea Parcului Carol din București, se află o zonă industrială cu o suprafață mare, de jur-împrejurul fabricii Hesper, producător de pompe hidraulice. Cu toate acestea, unele dintre vechile clădiri industriale care aparțin fabricii nu mai sunt utilizate, fiind abandonate de ani de zile. Acolo unde oamenii nu văd decât o zonă industrială veche, un grup de arhitecți din București întrevăd un loc cu mare potențial. Aceștia intenționează să reînsuflețească zona abandonată a Fabricii Carol prin transformarea ei într-un spațiu cultural.

Proiectul Fabrica Carol a fost inițiat de asociația Zeppelin în parteneriat cu USF Bergen. Proiectul este finanțat din Granturi SEE (200.000 euro) și prin contribuția asociației Zeppelin (23.000 euro). Obiectivul proiectului este revigorarea incintei prin evenimente culturale precum concerte, expoziții, spectacole și alte forme de reuniuni sociale. Asociația Zeppelin se concentrează, de asemenea, pe implicarea creativă a comunităților din dorința de a determina sentimentul de responsabilitate civică ca un factor viu al urbanității. Ca parte componentă din proiect, Asociația Zeppelin a format echipă cu un grup de artiști și arhitecți norvegieni care au vizitat recent Bucureștiul pentru un atelier de lucru de trei zile. Ambasada Norvegiei a fost prezentă în timpul primei vizite a Norvegienilor la fabrică.

Parteneriatul dintre Asociația Zeppelin și USF Bergen este rezultatul unui atelier de lucru organizat în cadrul unui alt proiect finanțat prin Granturi SEE, "Arhitectura Norvegiană #7" (2014). Impresionate de asemănările frapante existente între proiectul Asociației Zeppelin și USF Verftet din Bergen, transformarea unei foste fabrici de conserve de sardine într-un centru unic de cultură și artă, ambele părți și-au manifestat interesul de a colabora.

Participanții norvegieni au fost impresionați de Fabrica Carol și în aceeași măsură convinși de potențialul acesteia de a deveni o scenă locală pentru cultură și artă. Dimensiunea locală a proiectului este cu adevărat extrem de importantă. Conform Asociației Zeppelin, principalul scop urmărit în revigorarea Fabricii Carol este crearea unui spațiu în care localnicii se pot întâlni și împărtăși experiențele culturale. Acest aspect este deosebit de important în zona din apropierea fabricii întrucât, în această zonă, sunt rareori organizate evenimente culturale. Asociația Zeppelin își propune să organizeze diverse evenimente culturale în vecinătatea clădirilor fabricii. Astfel de evenimente includ o viitoare expoziție de design peisagistic în data de 22 mai (în Săptămâna Designului românesc), o noapte a filmului nordic în luna iunie și un concert de jazz în septembrie. 

Pentru mai multe informații cu privire la participanții la proiect și Granturile SEE, puteți consulta următoarele site-uri:

Asociația Zeppelin: http://e-zeppelin.ro/en

USF Verftet: www.usf.no

Granturi SEE: http://eegrants.org

 

Comunicat preluat de pe site-ul Ambasadei Norvegiei in Romania