Casa Artelor din Sibiu a fost restaurată și transformată într-un hub cultural în vogă
Cu o istorie documentată încă din 1370, Casa Artelor din Sibiu a fost martoră la numeroase momente semnificative ale orașului, reușind să-și impună amprenta asupra dezvoltării urbane locale începând cu secolul XVI.
Chiar și așa, însă, în ciuda valorii sale culturale și istorice, clădirea din Piața Mică nr. 21 s-a aflat într-o stare avansată de degradare și subutilizare, fapt care a împiedicat folosirea ei la adevăratul potențial.
Structura clădirii necesita reparații, iar lipsa unor intervenții adecvate punea în pericol conservarea acestui monument istoric. Mai mult decât atât, lipsa de valorificare a casei contribuia la pierderea unui spațiu cultural important și central pentru comunitatea locală.
Acesta este contextul în care a apărut nevoia de revitalizare și de transformare a Casei Artelor, cu scopul de a asigura păstrarea și promovarea patrimoniului tradițional, în spiritul cultural al orașului Sibiu, recunoscut ca și centru cultural de prim rang în Europa.
Oportunitatea a apărut acum trei ani, în ianuarie 2021 prin lansarea oficială a proiectului Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor - Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat in cadrul Programului RO-CULTURA, gestionat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.
Proiectul a marcat un nou început pentru importantul edificiu cultural din Sibiu, iar sprijinulși eforturile susținute ale echipei implicate, Casa Artelora prins viață, devenind un pol vital pentru identitatea județului Sibiu, iar astăzi monumentul atrage vizitatori din întreaga regiune și nu numai.
Proiectul nu a vizat doar restaurarea complexului, ci a fost mult mai profund prin sprijinirea meșterilor și comunității și prin certificarea competențelor profesionale pentru meșteșugarii în bârne, chirpici, piatră și tâmplarii manuali artizanali.
Certificările oferă oportunități de dezvoltare profesională și recunoaște valoarea inestimabilă a meșteșugurilor tradiționale. Muzeul ASTRA din Sibiu este prima instituție muzeală din România și printre puținele din Europa care au obținut acreditarea necesară pentru a certifica competențele meșterilor populari.
“Ne-am dorit să asigurăm un viitor sustenabil meșteșugului românesc și, prin intermediul certificărilor oferite la finalul cursurilor derulate la Casa Artelor, să plasăm meșterii pe piața muncii. Iată-ne la un final de drum și la începutul altuia. Muzeul ASTRA devine practic prima instituție muzeală din România acreditată de instituțiile statului român să certifice competențele meșterilor populari, să formeze generațiile viitoare și să asigure un viitor pentru ceea ce ne reprezintă cu fală în Europa și în lume. În plus, proiectul educă comunitatea locală și o învață cum să-și îngrijească casele și construcțiile istorice, Sibiul având numeroase astfel de clădiri”, a declarat Ciprian Ștefan, Directorul Muzeului Astra Sibiu și Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România.
La Muzeul Astra din Sibiu s-au derulat deja 3 proiecte finanțate prin Granturi SEE, de aproape 10 milioane de euro, coordonate de dl. Ciprian Ștefan, Director Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu.
Un aspect esențial al revitalizării Casei Artelor a fost crearea de spații special amenajate pentru a găzdui ateliere de creație unde localnicii și vizitatorii au ocazia să învețe și să practice diverse meșteșuguri și procese de restaurare, sub îndrumarea unor meșteri experimentați. Aceste ateliere oferă o experiență completă și educativă, care revitalizează tradițiile meșteșugărești și atrag comunitatea.
„Eu am preluat tradiția bunicului și unchiului meu care au lucrat în lemn. Am fost întotdeauna atras de această artă și am practicat-o încă de tânăr. Certificarea obținută la Casa Artelor din Sibiu mi-a adus mai multe lucrări de restaurare a monumentelor istorice. Acesta ar fi beneficiul direct. În plus, am calificat încă patru persoane din echipa mea cu ajutorul acestui proiect”, a povestit Rotar Florin, meșteșugar certificat.
Rotar Florin, meșteșugar certificat, beneficiar al proiectului
În urma transformării sale semnificative, Casa Artelor găzduiește de anul acesta expoziții și evenimente menite să reconecteze vizitatorii, localnicii și turiștii cu istoria orașului Sibiu, dar și să valorifice frumusețea meșteșugurilor tradiționale, amenințate de uitare.
Hubul creativ oferă, de asemenea, activități educaționale, expoziții, săli de instruire și spații pentru inițiative interactive. În plus, atât elevii, cât și cadrele didactice din Sibiu au beneficiat de certificarea competențelor și explorarea universului captivant al unor experiențe de învățare noi, stimulative.
Fiecare vizitator care calcă pragul Casei Artelor se poate bucura de o experiență și de o călătorie creativă, plină de meșteșug și spirit cultural. Prin implicarea activă a comunității locale, proiectul derulat de Muzeul Astra Sibiu a devenit un model de succes de valorificare sustenabilă a patrimoniului cultural.
O altă filă din povestea acestui proiect a venit în sprijinul economiei locale, creându-se o platformă dedicată comercializării obiectelor de artizanat realizate de meșteri din întreaga țară. Amatorii de piese unice pot alege dintr-o gamă largă de produse.
Cafeneaua culturală a apărut în completarea atmosferei primitoare a Casei Artelor și a devenit un punct de socializare care încurajează schimbul de idei și interacțiunea culturală, la o cafea aromată sau o gustare tradițională.
La mansarda edificiului, vizitatorii au posibilitatea de a experimenta, cu ajutorul tehnologiei VR, o călătorie captivantă în universul fiecărui obiect expus, explorând istoria și tradițiile într-un mod interactiv.
Această inovație tehnologică scoate în evidență importanța și valoarea meșteșugurilor care au influențat peisajul cultural transilvănean, aducând trecutul aproape de prezent.
Casa Artelor găzduiește diverse expoziții temporare care prezintă meșteșugurile locale.
“Suntem la al treilea proiect norvegian și, după 15 ani de colaborare cu partenerii din Norvegia, cu ajutorul finanțărilor prin Granturile SEE, iată că am ajuns la aproape 10 milioane de euro implementați cu succes la Muzeul Astra din Sibiu, care devine un model, nu doar pentru România, ci și pentru alte țări europene, vis-a-vis de investițiileîn infrastructură și cum infrastructura bine valorizată îți aduce o dezvoltare pe termen mediu și lung”, a detaliat Ciprian Ștefan, Directorul Muzeului Astra Sibiu.
Mărturii ale valorilor culturale din zona Sibiului au păstrate peste ani la Muzeul Astra Sibiu
Susținut de Granturile SEE 2014 – 2021, proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor - Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), desfășurat pe durata a 43 de luni, a revitalizat un spațiu central nevalorificat, transformându-l într-un hub dinamic, dedicat păstrării și promovării patrimoniului tradițional. Cu o finanțare nerambursabilă de peste 2,4 milioane euro, acesta a vizat o restaurare amplă a clădirii istorice, respectând caracteristicile originale, dar adaptându-le vremurilor moderne.
„Am participat la numeroase restaurări de clădiri istorice, însă inițiativa Muzeului Astra a fost una specială, oferind comunității mai mult decât o restaurare, ci și un loc care cinstește revitalizarea meșteșugurilor tradiționale. Desigur, am întâmpinat și provocări în transformarea Casei Artelor însă din fericire finanțarea nu a fost una dintre ele”, a dezvăluit Herman Metzger, constructor.
Herman Metzger, constructor cu experiență de peste 25 de ani în restaurarea monumentelor istorice
Echipa care a obținut toate aceste rezultate valoroase a fost formată din experții Muzeului Astra din Sibiu, SC Future Capital SRL din România și Mussene I Sor Trondelag din Norvegia.
Future Capital a jucat un rol esențial în dezvoltarea programului educațional, în timp ce MiST (Museene i Sør Trøndelag A/S) a contribuit la organizarea seminariilor comune în ambele țări. Specialiștii români și norvegieni au concretizat viziunea metamorfozei Casei Artelor într-un loc pentru întreaga comunitate, turiști și vizitatori și au consolidat legăturile între cele două țări.
Grației ajutorului financiar nerambursabil care a generat succesul acestui proiect, Casa Artelor rămâne un simbol al identității și creativității românești, oferind orașului Sibiu un nou suflu, o viziune pentru viitor. Mai mult, este și o demonstrație contemporană că patrimoniul cultural poate fi valorificat și revitalizat pentru beneficiul întregii comunități.
Casa Artelor - Centru de activități și Resurse Regionale s-a impus deja și la nivel internațional, fiind prezentată ca exemplu de bună practică în cadrul evenimentului CHARTER, the European Cultural Heritage Skills Alliance.
„În această inițiativă, resursele patrimoniale materiale și imateriale devin surse pentru educație și sustenabilitate, fiind un tot unitar aplicat în comunitatea urbană a Sibiului și în regiune. Certificarea meșterilor și formarea profesională generată prin acest proiect transformă Muzeul Astra într-o instituție de cultură care oferă soluții la nevoile contemporane, furnizează rețete pentru Tranziția Verde și asigură un viitor sustenabil valorilor identitare. Proiectul a fost prezentat la Dublin, Paris, Lahti (Finlanda) în cadrul adunării generale a NEMO (Network of European Museums Organizations), fiind foarte bine receptat. Practic prin acest proiect, Muzeul Astra este singura instituție muzeală din Europa, cu profil etnografic, care este autorizată la nivel național să certifice competențele meșterilor, să formeze viitori meșteșugari prin prisma antreprenoriatului cultural. Proiectul va naște alte proiecte cu impact național și internațional, conștienți fiind de resursele umane existente încă în mediul rural din România”, a adăugat Ciprian Ștefan, Directorul Muzeului Astra Sibiu.
Transformarea vizibilă și remarcabilă a Casei Artelor din Sibiu nu ar fi fost posibilă fără Granturile SEE 2014 – 2021, care au rolul de a reduce disparitățile sociale și economice, de a consolida relațiile dintre țările donatoare și cele beneficiare și de a promova dezvoltarea durabilă, transformând toate aceste obiective în adevărate misiuni.
România a beneficiat de a doua cea mai mare alocare de Granturi SEE și Norvegiene, vitale pentru construirea unui viitor prosper și echitabil pentru toți cetățenii săi. Parteneriatul dintre Muzeul Astra Sibiu și MiST a demonstrat acest lucru, încă de la implementarea proiectului „Patrimoniu deschis. Creşterea accesibilităţii publicului la valorile multi-etnice din patrimoniul Muzeului ASTRA”, încheiat în 2017, unul dintre proiectele care au pavat calea cu exemple de bună practică pentru inițiativa de restaurare a Casei Artelor.
Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și 2,8 miliarde de euro pentru perioada de finanțare 2014 - 2021.
Mai multe detalii pot fi regăsite pe www.eeagrants.org.