Granturile SEE și norvegiene, finanțate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, joacă un rol esențial în promovarea unei Europe mai echitabile, atât din punct de vedere social, cât și economic, consolidând în același timp legăturile dintre aceste țări donatoare și cele 15 state beneficiare, membre ale UE. Odată cu începerea noii perioade de finanțare 2021-2028, statele donatoare anunță lansarea unei consultări publice privind proiectul de „Blue Book” („Carte albastră”), un document esențial care prezintă prioritățile și ariile de program ale acesteia.
Despre Granturile SEE și norvegiene
Granturile SEE și norvegiene au fost create pentru a reduce disparitățile sociale și economice din Europa și pentru a consolida cooperarea dintre statele donatoare și cele beneficiare. Perioada de finanțare, reglementată de acordul cu UE privind Mecanismul Financiar 2021-2028, alocă 3,268 miliarde EUR pentru a promova trei priorități tematice cheie: tranziția verde europeană, democrația, statul de drept și drepturile omului, precum și incluziunea socială și reziliența.
Pentru a sprijini aceste priorități, au fost concepute 15 arii de program și trei fonduri specifice.
Ariile de program și fondurile specifice urmăresc să trateze problematicile europene comune, să stimuleze inovarea și să sprijine proiecte cu impact. Această perioadă de finanțare include și o contribuție de 183 de milioane EUR pentru proiecte care se adresează provocărilor generate de invazia Ucrainei de către Rusia.
În plus, Granturile SEE și norvegiene oferă o oportunitate unică pentru parteneriate între entitățile din statele beneficiare și omologii lor din Islanda, Liechtenstein și Norvegia, care să abordeze problematici comune la nivel european. Acestea dezvoltă experiența și rețelele internaționale, sprijină accesul la noi cunoștințe, expertiză și facilități, încurajează inovația și creează foruri pentru dezvoltarea cooperării care să fie sprijinite din alte surse de finanțare.
De ce este importantă contribuția dumneavoastră
Proiectul de „Blue Book” prezintă obiectivele și modalitățile de abordare pentru fiecare arie de program și fiecare fond, specificând domeniile eligibile pentru sprijin. Credem că potențialii beneficiari și gestionari ai Granturilor pot avea o contribuție valoroasă la elaborarea acestui document. Prin urmare, acest proces oferă părților interesate oportunitatea de a analiza varianta actuală a propunerii și de a transmite informații cu privire la elemente sale înainte de publicarea finală.
Participând la această consultare, puteți contribui la conturarea direcției Granturilor SEE și norvegiene, asigurându-vă că acestea abordează în mod eficient cele mai presante provocări și oportunități din întreaga Europă.
Proiectul de „Blue Book” se regăsește la pagina 4 a sondajului. Vă rugăm să faceți clic pe butonul de mai jos pentru a accesa sondajul.
Cum puteți participa
Poate participa orice persoană sau organizație privată care are experiență sau interes în Granturile SEE și norvegiene și în obiectivele acestora. Participanții pot fi situați în țări beneficiare, donatoare sau terțe sau la nivel internațional.
Procesul de consultare este simplu și deschis tuturor părților interesate până la 18 octombrie 2024.
Iată cum puteți contribui:
Informații importante
Răspunsul dumneavoastră ar putea influența în mod direct versiunea finală a "Blue Book", contribuind la asigurarea faptului că Granturile SEE și Norvegiene oferă programe de finanțare eficiente și de impact.
Pentru întrebări și comentarii cu privire la procesul de consultare, vă rugăm să contactați adresa de email: bluebookconsultation@efta.int